Rijssens Museum

Twee tentoonstellingen voor het Rijssens Museum, een project in samenwerking met Tinker imagineers. sjèm en ko (voorheen jam producing) deed het inhoudelijk onderzoek, dacht mee aan het concept, schreef de tentoonstellingsteksten, maakte het tentoonstellingsontwerp en zorgde voor de realisatie. Voor het Tweede Bouwhuis wordt in de permanente tentoonstelling ingezoomd op vier tijdvakken in de geschiedenis van Rijssen, dat sterk bepaald werd door de steenbakkerijen en de jute-industrie.

 

De tweede tentoonstelling betreft de permanente herinrichting van de zolder van de Havezathe, waarin een grote strijkijzercollectie, mangelplanken, etc werd ingebed in een inhoudelijk concept waarin de huisarbeid voor anderen geleidelijk verandert in gezinsgerichte huisvlijt en goed huishouden.

 

geen strijkijzer gelijk

 

geen strijkijzer is gelijk...

 

Tenslotte werd naar het idee en ontwerp van jam producing ook de koffiecorner van het museum heringericht. (opgeleverd september 2008). Grote foto’s van de drie belangrijke bedrijfstakken in Rijssen domineren de ruimte. Op de tafels werden teksten aangebracht waarin op anekdotische wijze markante Riessenaren belicht worden.