Kasteel Groeneveld

de buitenplaats van het Ministerie van LNV kunsttentoonstelling ‘Eigentijds’

 

Kasteel Groeneveld vroeg aan sjèm en ko. een kunsttentoonstelling samen te stellen en vorm te geven die binnen het jaarthema Dorp zou passen. De uitgangspunten waren verder de trefwoorden kunst en eigentijds. Voor deze tentoonstelling werden vier kunstenaars uitgenodigd die zich alle laten inspireren door traditionele textiel technieken, zoals weven, kantklossen, breien, borduren. Elk pasten zij vanuit een ander perspectief in het thema dorp. Frans Megens voegt aan gebruikt textiel nieuwe betekenislagen toe, Els Teeuwsen maakt zeer eigentijdse kantklos-objecten, Geke Wouters vertaalde het punniken tot een monumentale vorm en Christien Meindertsma haalt de productie van gebreide kleding uit de anonimiteit: van elke trui is bekend welk schaap de wol leverde. Zij kwam met een heel nieuw project: ‘Fishermen’, waarvan elke trui een dorp-eigen patroon heeft.

 

Kasteel GroeneveldHet ruimtelijk ontwerp werd introvert gehouden, bewust van de sobere grandeur van het kasteel. Het concept gaat in op de cyclus van handwerk dat persoonsgebonden is, naar de anonimiteit die door de mechanisering is ontstaan. En de laatste jaren keert juist dat handwerk weer terug in de belangstelling. Daarom stond er in de gang een weefgetouw klaar, met een instructievideo om het publiek tot weven uit te nodigen. Centraal op de achterwand in de zaal was een installatie te zien, dat refereerde aan het dorpse binnenlopen via de achterdeur en het leven dat zich in de keuken afspeelde. De stoelen zijn verlaten. Het oude, ambachtelijk handwerk is immers weg, werd gemechaniseerd. Op het tafelblad is een videoprojectie te zien van het ontstaan van het woord dorp, gemaakt op een weefmachine in het textiellab van het Textielmuseum en Tilburg. Het is een schim, de textielfabrieken in Nederland zijn immers ook allemaal gesloten. Kunsttentoonstelling Eigentijds, met werk van vier hedendaagse textielkunstenaars. Concept, ontwerp t/m realisatie (mei – oktober 2007)

 

Pluk! Redt de natuur!

Pluk red de natuurDe grote familietentoonstelling van Kasteel Groeneveld in Baarn. Algeheel projectmanagement van de tentoonstelling, budgetbewaking en controle van zowel inhoudelijk concept als de realisatie. Als toetje het ontwerp van het tentoonstellingsaffiche. (juli 2007 – juli 2008)